Permodelan CAD Buah Tomat Untuk Analisis Deformasi Komputasi
Authors | ||
Issue | Vol 7 No 1 (2024): Talenta Conference Series: Energy and Engineering (EE) | |
Section | Articles | |
Section |
Copyright (c) 2024 Talenta Conference Series: Energy and Engineering (EE) This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. |
|
Galley | ||
DOI: | https://doi.org/10.32734/ee.v7i1.2179 | |
Keywords: | Simulasi CAD 3D Properties Desain Simulation Design | |
Published | 2024-10-22 |
Abstract
Simulasi digunakan sebagai metode analisis awal untuk memprediksikan suatu fenomena. Untuk melakukan simulasi, permodelan 3 dimensi (3D) desain dibutuhkan sebagai objek utama simusai komputasi. Aplikasi CAD (Computer Aided Design) digunakan untuk membuat pola fisik obyek. Paper ini membahas tentang permodelan 3D buah tomat yang dipersiapkan untuk simulasi getaran. Obyek buah tomat dibuat dengan 4 bagian utama yakni tangkai, kulit buah, mesokarp, dan gelatin. Buah terdiri atas 3 lokul. Properties dan dimensi ditentukan untuk memunculkan fenomena reaksi menyerupai buah tomat nyata.
Simulation is used as an initial analysis method to predict a phenomenon. To carry out simulations, 3-dimensional (3D) design modeling is needed as the main object of computational simulation. CAD (Computer Aided Design) applications are used to create physical patterns of objects. This paper discusses 3D modeling of tomatoes prepared for vibration simulation. Tomato fruit objects are made from 4 main parts, namely stem, fruit skin, mesocarp and gelatin. The fruit consists of 3 locules. Properties and dimensions are determined to describe a reaction phenomenon resembling a real fruit.