Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer

Peramalan Produksi Makanan Kaleng di PT. X dengan Metode Time Series (Forecasting Canned Food Production at PT. X with Time Series Method)

Authors
  • Fadylla Ramadhani Putri Nasution Departemen Teknik Industri, Fakultas Teknik, Universitas Sumatera Utara, Medan, Indonesia
  • Rheiza Rizky Revanza Departemen Teknik Industri, Fakultas Teknik, Universitas Sumatera Utara, Medan, Indonesia
Issue       Vol 5 No 2 (2022): Talenta Conference Series: Energy and Engineering (EE)
Section       Articles
Galley      
DOI: https://doi.org/10.32734/ee.v5i2.1563
Keywords: peramalan deret waktu forecasting time series
Published 2022-12-13

Abstract

PT. X ialah perusahaan yang bergerak dalam pengalengan makanan laut. Strategi produksi yang diterapkan oleh PT. X terbagi menjadi dua yaitu yang pertama strategi make to order untuk produk makanan kaleng yang diekspor, strategi make to stock untuk produk makanan kaleng yang dipasarkan di dalam negeri seperti ikan sarden. Semua produk makanan kaleng yang diproduksi oleh PT. X memiliki jangka waktu konsumsi selama 4 tahun setelah produk diproduksi. Produk yang melewati jangka waktu konsumsi (expired) namun tidak terjual maka perusahaan akan menimbun produk tersebut. Penimbunan produk dilakukan perusahaan sebanyak setahun sekali. Pandemi Covid-19 yang terjadi di dunia mengakibatkan terkendalanya proses produksi manufaktur di seluruh dunia. Hal ini juga berdampak pada PT. X dapat dilihat dari banyaknya produk ikan sarden yang gagal terjual. Menurunnya jumlah pembelian terhadap produk mengakibatkan produk menumpuk di gudang jadi, dan banyak produk yang melewati batas expired dikarenakan tidak terjual.

PT. X is a company engaged in canning and opening seafood. The production strategy applied by PT. X is divided into two, namely, the first make-to-order strategy for eksported canned food products. The second is the make-to-stock strategy for canned food products marketed domestically, such as sardines, all produced by PT. X has a consumption period of 4 years after the product is made. The company will hoard the product for products that pass the consumption period (expired) but are not sold. Stockpiling of products is carried out by the company once a year. The COVID-19 pandemic in the world has caused problems in manufacturing production processes across the globe. This also has an impact on PT. X can be seen from the number of sardine products that failed to sell. The decrease in the number of purchases of products caused products to accumulate in the finished warehouse, and many products passed the expiration date because they were not sold.