Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer

Desain Eksperimen Perubahan Massa Plain Cake dengan Penambahan Gula, Baking Powder dan Air dengan Metode ANAVA

Authors
  • Erwin Sitorus Departemen Teknik Industri, Fakultas Teknik, Universitas Sumatera Utara
  • Jennifer Departemen Teknik Industri, Fakultas Teknik, Universitas Sumatera Utara
Issue       Vol 5 No 2 (2022): Talenta Conference Series: Energy and Engineering (EE)
Section       Articles
Galley      
DOI: https://doi.org/10.32734/ee.v5i2.1549
Keywords: ANOVA Massa Plain cake Faktor Taraf Faktor ANAVA Mass of Plain Cake Factors Factor Level
Published 2022-12-13

Abstract

Cake ialah suatu pemanggangan adonan yang terbuat dari tepung gandum, gula, telur, lemak shortening, garam, susu bubuk skim. Variasi dalam bahan-bahan yang digunakan dapat menyebabkan perubahan sifat fisik pada kue. Desain eksperimen merupakan serangkaian langkah lengkap yang perlu diambil jauh sebelum sebuah eksperimen dilakukan sehingga data yang diperlukan dapat diperoleh yang akan mengarah pada analisis objektif serta kesimpulan yang berlaku untuk permasalahan yang dibahas. Uji ANAVA merupakan uji hipotesis statistik yang sama seperti uji t, dimana statistik uji harus dihitung dengan tujuan menguji kesamaan dari dua atau lebih kelompok yang dibandingkan. Keunggulan dalam menggunakan ANAVA yaitu uji ANAVA dapat digunakan sebagai salah satu alat analisis, menguji hipotesis kesamaan dari dua atau lebih kelompok yang dibandingkan dengan hasil akhir yang diperoleh ialah nilai F hitung atau nilai F test. Eksperimen yang dilakukan pada Desain Eksperimen ialah percobaan perubahan massa plain cake dengan penambahan gula, baking powder, dan air dengan faktor yang digunakan pada eksperimen ini terdiri tiga faktor dan dua taraf faktor untuk setiap faktor yang digunakan yaitu massa gula dengan taraf faktor 48 gr dan 52 gr, massa baking powder dengan taraf faktor 4 gr dan 6 gr, dan massa air dengan taraf faktor 14 gr dan 16 gr. Eksperimen ini dilakukan bertujuan untuk menimbang berat dari plain cake setelah diberikan faktor dengan taraf faktor yang sudah ditentukan. Untuk menentukan jumlah replikasi, maka digunakan rumus t (n-1) ≥ 15 sehingga diperoleh percobaan sebanyak 8 kali dengan replikasi sebanyak 3 kali.

Cake is a baking dough made of wheat flour, sugar, eggs, shortening fat, salt, skim milk powder. Variations in the ingredients used can cause changes in the physical properties of the cake. Experimental design is a complete set of steps that need to be taken long before an experiment is conducted so that the necessary data can be obtained that will lead to objective analysis and conclusions that apply to the problem being discussed. The ANOVA test is a statistical hypothesis test which is the same as the t test, where the test statistic must be calculated with the aim of testing the similarity of two or more groups being compared. The advantage of using ANOVA is that the ANOVA test can be used as an analytical tool, testing the similarity hypothesis of two or more groups compared to the final result obtained is the calculated F value or the F test. The experiment carried out in the Experimental Design was an experiment of changing the mass of plain cake with the addition of sugar, baking powder, and water with the factors used in this experiment consisting of three factors and two factor levels for each factor used, namely the mass of sugar with a factor level of 48 gr and 52 gr, the mass of baking powder with a factor level of 4 gr and 6 gr, and the mass of water with a factor level of 14 gr and 16 gr. This experiment was carried out with the aim of weighing the weight of the plain cake after being given a factor with a predetermined factor level. To determine the number of replications, the formula t (n-1) 15 was used to obtain 8 experiments with 3 replications.