Pengabdian Kepada Masyarakat Mendukung Hilirisasi Jamur Tiram Menggunakan Spinner di Poktan Turi Sidomulyo
Authors | ||
Issue | Vol 5 No 1 (2024): Talenta Conference Series: Agricultural and Natural Resources (ANR) | |
Section | Articles | |
Section |
Copyright (c) 2024 Talenta Conference Series This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. |
|
Galley | ||
Keywords: | nilai ekonomi pengolahan hasil pertanian produk hilir jamur tiram spinner economic value downstream products of oyster mushrooms processing of agricultural products | |
Published | 2024-08-26 |
Abstract
Kelompok tani (POKTAN) Turi berada di Kelurahan Sidomulyo, Tuntungan, Medan. Salah satu usaha yang dijalankan oleh poktan ini adalah budidaya dan hilirisasi jamur tiram. Hilirisasi produk menjadi salah satu kegiatan yang sangat bermanfaat, disamping dapat menjadi peluang wirausaha, juga dapat mengatasi melimpahnya hasil panen. Produk pertanian bersifat bulky dan perishable, sehingga untuk meningkatkan nilai ekonomi dan memperpanjang masa simpannya perlu dilakukan pengolahan hasil pertanian yang tepat. Tujuan dari kegiatan ini yaitu untuk meningkatkan wawasan dan keterampilan masyarakat di poktan turi untuk dapat mengolah jamur tiram menjadi produk hilir dengan memanfaatkan teknologi sederhana berupa mesin peniris minyak goreng (spinner) untuk membuka peluang usaha baru dalam rangka meningkatkan nilai ekonomi jamur tiram. Hasil yang diharapkan dari kegiatan pengabdian kepada masyarakat ini yaitu terbentuknya usaha baru oleh poktan turi sehingga membuat adanya peningkatan kesejahteraan pada masyarakat di poktan mitra.
The Turi farmer group (POKTAN) is located in Sidomulyo Village, Tuntungan, Medan. One of the businesses run by this group is the cultivation and downstreaming of oyster mushrooms. Product downstreaming is one of the most beneficial activities, besides being an entrepreneurial opportunity, it can also overcome the abundance of crop yields, where agricultural products are bulky and perishable, so to increase the economic value and extend their shelf life, proper processing of agricultural products is necessary. The purpose of this activity was to increase the knowledge and skills of the community in POKTAN Turi to be able to process the oyster mushrooms into downstream products by utilizing simple technology in the form of a cooking oil drainer (spinner) to open new business opportunities to increase the economic value of oyster mushrooms. The expected result of this community service activity was the formation of a new business by POKTAN turi so as to make an increase in the welfare of the community in the partner POKTAN.