Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer

Manfaat Kopi, Teh dan Kakao bagi Kesehatan

Authors
  • hammad Ichwan Departemen Farmakologi & Terapeutik, Fakultas Kedokteran Universitas Sumatera Utara, Medan, Indonesia
Issue       Vol 4 No 1 (2023): Talenta Conference Series: Agricultural and Natural Resources (ANR)
Section       Articles
Galley      
DOI: https://doi.org/10.32734/anr.v4i1.1739
Keywords: asam klorogenat metilxantin flavonoid asam kafeat manfaat kesehatan chlorogenic acid methylxanthine flavonoids health benefit caffeic acid
Published 2023-02-22

Abstract

Kopi, teh dan kakao merupakan komoditas utama perkebunan di Indonesia. Selain pengunaannya sebagai minuman penyegar dan stimulansia, komoditas ini memiliki beragam senyawa aktif yang berkhasiat untuk meningkatkan kesehatan tubuh. Kandungan methylxantine (kafein, theobromin dan theophylin) memiliki khasiat untuk merelaksasikan saluran nafas sehingga bermanfaat bagi penderita asma dan penyakit paru obstruktif kronis. Selain itu methylxanthine juga dapat berfungsi sebagai neuroprotektor dan mmperbaiki fungsi kognitif. Kandungan senyawa fenol dan diterpen memiliki khasiat sebagai vasodilator, antiinflamasi dan mengatur kadar kolesterol, tekanan darah serta fungsi endotel pembuluh darah. Konsumsi dalam jumlah yang berlebihan tidak dianjurkan karena dapat mengganggu kesuburan atau fertilitas.

 

Coffee, tea and cocoas are the main crops and commodities of Indonesia. They are commonly consumed as a refreshing drink and to increase mood and attention. Besides, they contain bioactive compounds that can improve health and wellness. Methylxanthines (caffeine, theobromine and theophylline) relax the airway. Therefore, they are used in the management of asthma or chronic obstructive pulmonary disease. Methylxanthines also exhibit neuroprotective effects and improve cognitive function. Phenolics and diterpenes compounds exert vasodilation, antiinflammatory effects, blood lipid and blood pressure regulation, and improve endothelial function. Consumption of coffee, tea and cocoa in large amounts is not suggested due to their toxicity in organs, especially reproductive organs.